ממתחם התחנה לכתף הינום

ממתחם התחנה לכתף הינום

#טיולהשבוע

 

ממתחם התחנה לכתף הינום

 

השטח הקטן שבין מתחם התחנה להר ציון מלא בהכל: תצפיות מרשימות , ממצאים ארכיאולוגיים מרגשים מבית ראשון ושני , סיפור על התעוררות הארץ מחדש מאמצע המאה ה19 (קצת תואם את ספר קול התור של עליית תלמידי הגר״א) והיסטוריה ציונית.

 

אז מה מחכה לנו ?

 

את הסיור נתחיל ממתחם התחנה . יש חניון חינמי שצמוד למתחם . אפשר להחנות שם ולצאת לדרך. 

מתחם התחנה או בשמו המלא ״מתחם התחנה הראשונה״ הוא אחד משני  מתחמי התחנה בארץ . המתחם השני נמצא בנווה צדק ושתי התחנות הן תחנות המוצא והיעד של רכבת יפו - ירושלים , הרכבת הראשונה  במזה״ת מחוץ לטורקיה עצמה שנחנכה ב28.9.1892 . קו הרכבת קיצר את הדרך לירושלים משלושה ימים ברגל ל6-7 שעות . אז היום בטוח שלא הייתם מוכנים לבזבז 6 שעות ברכבת לירושלים , אבל היי , הכל יחסי בחיים . במתחם עצמו ניתן לראות את הטרמינל הישן של הרכבת ואת שרידי המסילה . המתחם כולו מהווה את אחד ממוקדי הבילוי הירושלמיים ומלא במסעדות , בתי קפה , מוזיאון קטן ומידי פעם גם מתקיימים במקום אירועים לקהל הרחב.

 

נצא ממתחם התחנה, נחצה את הכביש ונעלה במן מדרגות מאולתרות אל הגבעה שמעל שנקראת בפי כל גבעת התנ״ך . מספרים שבן גוריון רצה להקים שם את מוזיאון התנ״ך ומפה לשם המוזיאון לא קם , אבל השם לפחות תפס. 

האמת שהשם גבעת התנ״ך ראוי למקום שצופה אל מרחבי העיר העתיקה, עיר דוד, הר הזיתים , אבו טור ואפילו ביום עם ראות טובה , אל הרי עבר הירדן. 

בחורף ישנה פריחה מדהימה על הגבעה שפשוט אסור לפספס.

על הגבעה ניתן לראות את כנסיית סנט אנדרוז הסקוטית ומול הגבעה את בית החולים סנט ג׳ון שהיום הוא חלק ממלון הר ציון.

נרד מהגבעה אל דרך חברון , נתקדם כמאה מטרים ונראה מצד ימין שלנו את הרכבל ההיסטורי שקישר במהלך מלחמת העצמאות בין הכוחות שישבו בהר ציון לשאר הכוח בירושלים ושימש להעברת ציוד אליהם. 

כמו כן ניתן לראות את השלט הבריטי של הרחוב שסימן ההיכר שלו הוא השפה האנגלית שמופיעה מעל שאר השפות.

 

נמשיך עם הכביש ונרד אל השביל שמתחת למשכנות שאננים . על הדרך נראה את האנדרטה של ״וכיתתו חרבותם לאתים ״ שבבסיסה מולחמים כלי נשק שמשמשים לקריאה לשלום שבאה לידי ביטוי באנדרטה..

נמשיך מהאנדרטה בשביל שיורד אל החלק התחתון של משכנות שאננים ואחרי כמאה וחמישים מטרים , נראה מן מרפסת תצפית . נעלה למרפסת ונראה מתחתנו (צריך להסתכל טוב) את שרידי אמת המים התחתונה לירושלים . 

אמות המים לירושלים היו פרוייקט הנדסי מדהים שהחל עוד בשלהי ימי החשמונאים ובעיקר בתקופה ההרודיאנית והרומית  והוביל מים ממעיינות אל ערוב שבהרי יהודה אל העיר ירושלים שהלכה וגדלה והיתה זקוקה למקורות מים נוספים. 

האמות הן פרי תכנון הנדסי מרשים לאותה תקופה . תכנון שהסתמך על הפרש הגובה בין הרי יהודה לירושלים .

 

האמה התחתונה הובילה את המים לבריכת הסולטן של היום והאמה העליונה לבריכת ממילא .

 

עד התקופה העותמאנית עוד השתמשו באמה התחתונה ואפילו ניתן לראות שרידי צינור חרס שהוכנס אליה על ידם.

 

בנקודה זו , ניתן לבחור בשני מסלולים. 

1: לעלות להר ציון ומשם להמשיך לעיר העתיקה

2: לעלות אל משכנות שאננים וימין משה. 

 

על מסלולים אלו אכתוב בפוסטים הבאים.