עולים להר ציון

עולים להר ציון

#טיולהשבוע

 

עולים אל הר ציון

 

את הפוסט הקודם סיימתי עם ביקור באמת המים לירושלים ואמרתי שמכאן ניתן להמשיך להר ציון או למשכנות שאננים.

אז היום אני בוחר להמשיך להר ציון שלרבים מאיתנו הוא קצת אאוטסיידר. אולי העובדה שמאז בניית החומה העות׳מאנית , ההר לא נכלל בתוך שטחי העיר העתיקה , גרמה לרבים להרגיש שביקור בעיר העתיקה וביקור בהר ציון אלו שני דברים שונים.

אבל האמת שהיסטורית , הר ציון נכלל לאורך תקופות ארוכות בגבולות חומת ירושלים ויש בו מקומות היסטוריים ודתיים מהשורה הראשונה.

 

אז יאללה.. בואו נתחיל לטייל

 

נעבור את בריכת הסולטאן ונראה מולנו את פתח התעלה להר ציון ששוחזרה רק עכשיו. 

התעלה להר ציון היתה חלק מ״פרוייקט ההנגשה״ של הר ציון לירושלים העברית בתקופת מלחמת העצמאות ו19 השנים בהם העיר היתה מפולגת.

המלחמה מסתיימת כשהר ציון בידיים ישראליות , אבל העיר העתיקה וגיא בן הינום בידיים ירדניות ורק שביל צר שהיה חשוף לאש ירדנית , הוביל אל ההר (מעלות בני) 

על מנת ליצור דרך בטוחה יותר אל ההר נחפרה תעלה מהחלק התחתון של משכנות שאננים עד לבית הספר גובאט שבמרומי ההר. לאחר מלחמת ששת הימים לא היה צורך עוד בתעלה והיא נסתמה עם הזמן. החלק שיוצא ממשכנות שאננים , נהרס לגמרי ואילו החלק שעולה להר ציון שופץ ונפתח למבקרים ביום ירושלים האחרון. 

 

לאחר שעלינו בתעלה , נראה מולנו את בית ספר גובאט שהיה אחד המבנים הראשונים מחוץ לחומות (1853) . כיום שוכן בו מכון חקר ארץ הצבי האמריקאי וניתן להיכנס למקום (לא ברור שעדיין נפתח לאחר הקורונה )ולראות את המבנה היפה ואת החפירות הארכיאולוגיות במקום.

משם ניתן להמשיך לאורך החומה (ולדלג על בתי הקברות הפרוטסטנטי והארמני) , להעיף מבט על שער ציון ולהגיע אל כנסיית הדורמציון שממקומת על שרידי כנסיית הגיה ציון הביזאנטית . הכנסייה היא חדשה במונחים ירושלמים ובנייתה הושלמה בשנת 1910 . ממנה ניתן להמשיך אל חדר הסעודה האחרונה שרוב המסורות הנוצריות (למשל הסורים האורותודוקסים מזהים את המקום עם החדר מתחת לכנסיית סנט מרק) מזהות אותו כחדר הסעודה האחרונה של ישו .קצת בעייתי כי המבנה בן 800 שנים , אבל יש לזה שתי תשובות : 1. היו במקום מבנים קודמים שנהרסו 2: לא הורסים סיפור טוב עם עובדות ...

משם ניתן להמשיך אל מתחם קבר דוד המלך . שוב , לא ברור אם דוד המלך אכן קבור במקום שהרי נכתב כי דוד המלך נקבר בעיר דוד , אולם ישנן מסורות בנות 1000 שנים הטוענות שזהו מקום קבורת דוד ובנוסף יש כאלו שמסתמכים על מצבת קברו של המלך עוזיהו שממנה ניתן ללמוד שעצמותיו הועברו ממקום למקום . 

בנוסף , נתגלו בהר קברים מצקופת בית ראשון , אז אין הוכחה אבל יש מסורת .

מהקבר נעלה במדרגות אל גג המבנה לתצפית מרהיבה על טיילת ארמון הנציב , הר הזיתים , העיר העתיקה ו״השפיץ״של כיפת הסלע.

לכאן הגיעו יהודים כל שנה בין מלחמת העצמאות למלחמת ששת הימים בהילולה של דוד המלך בחג השבועות והיו עולים לגג להביט אל עבר מקום המקדש.

במקום הזה גם קבע נשיא המדינה השני , יצחק בן צבי , את חדרו שבו קיבל את קהל העולים לרגל בחגים.

החדר ממוקם במערב הגג.

נרד מהתצפית ונעבור על יד ישיבת התפוצות ומרתף השואה ונמשיך אל עבר בית הקברות הקתולי בו מצוי קברו של חסיד אומות העולם אוסקר שינדלר . סצינת הסיום של הסרט רשימות שינדלר מראה את צאצאי המשפחות שהציל עומדות מעל קברו. משם נוכל להמשיך אל כנסיית סן פטר אינגליקנטו ולרדת אל שער האשפות ולסיים בביקור במרכז דוידסון והכותל המערבי.

כתבתי הרבה, אבל זה על קצה המזלג ויש עוד המון מה לראות . 

אז צאו לבקר בהר ציון